de “Professor Dr. H.M. Lokhorst award” 2017 toegekend aan Kim de Veirman

Onderzoek naar “Een nieuwe strategie in het uitroeien van residuele kankercellen in multipel myeloom”.

Aan dit onderzoek heeft Fonds Stimulans in 2017 de “Professor Dr. H.M. Lokhorst award” toegekend.

Hieronder een samenvatting van het onderzoek.

Multipel Myeloom (MM) is een hematologische kanker gekenmerkt door een ongecontroleerde groei van kwaadaardige plasmacellen in het beenmerg. De levensduur en levenskwaliteit van MM patiënten is de laatste jaren enorm toegenomen door de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen die niet alleen de kankercellen aanvallen maar ook de beenmergmicroömgeving (o.a. proteasoom inhibitoren).
Desondanks hervallen de meeste MM patiënten enerzijds doordat cellen resistentie-mechanismen ontwikkelen aan de huidige therapie, en anderzijds doordat ‘slapende’ residuele kankercellen achterblijven die later opnieuw kunnen starten met delen en leiden tot herval. Recent werd de genexpressie tussen delende en niet-delende MM cellen met elkaar vergeleken en bepaalde genen waren sterk verhoogd in de niet-delende myeloompopulatie (AXL, VCAM1 enz). Het doel van deze studie is om specifiek de residuele ‘slapende’ kankercellen te bestrijden met behulp van radioactief gemerkte nanobodies. Op basis van literatuuronderzoek selecteerden we AXL en CS1 als potentiele doelwitten in MM. Het AXL eiwit reguleert verschillende processen waaronder celgroei, celdeling en is ook betrokken bij uitzaaiing van de kankercellen. In prostaatkanker werd er reeds een verband aangetoond tussen het AXL eiwit en residuele kankercellen. CS1 is een merker van plasmacellen die bijna uitsluitend uitgedrukt wordt door MM cellen en ook aanwezig is in de niet-delende myeloompopulatie. Radioactief gemerkte nanobodies zullen ontwikkeld worden tegen beide eiwitten en hun potentieel om residuele kankercellen uit te roeien zal verder onderzocht worden.

Facebook

Cheque van € 710 voor Onderzoeksfonds Hematon
Op 16 mei jl mocht het Onderzoeksfonds Hematon (voorheen Fonds Stimulans) een cheque ter waarde van € 710 in ontvangst nemen van Bobbie Koster.

Bobbie heeft recent gehoord dat een familielid de ziekte van Kahler heeft en hiervoor een behandeling moet ondergaan. Omdat hij nog nooit van deze ziekte had gehoord is hij wat gaan opzoeken over deze ziekte en kwam hij er achter dat het een zeldzame ziekte is, wat wel goed te behandelen is maar nog steeds als ongeneeslijk wordt beschouwd.

Bobbie heeft in april 2019 de 4-daagse van Deventer gelopen. Voor deze tocht heeft hij zich laten sponsoren met als doel om de opbrengst ter beschikking te stellen aan onderzoek naar de ziekte van Kahler.
Onderzoeksfonds Hematon is erg blij met deze actie en wil Bobbie bij deze nogmaals hartelijk bedanken. Tot slot een citaat uit de email die we van Bobbie mochten ontvangen.

“Ik wil jullie allen bij dezen nogmaals bedanken voor de mooie ervaring van gisteren. Jullie onthaal voelde warm en oprecht, waardoor ik 100% achter mijn keuze kan staan dat ik de donatie aan jullie heb geschonken. Ik hoop echt oprecht dat we op deze manier verschil hebben gemaakt en een vlammetje hebben aangewakkerd. Dusdanig een vlammetje aangewakkerd, dat er fantsoenlijk onderzoek kan worden gedaan en er een doorbraak kan ontstaan ooit om deze ziekte chronisch of zelfs het liefst geneesbaar te maken.
Ons contact en onze ontmoeting heeft me erg geraakt en ontroerd.
Ik wens en bid voor jullie allen het allerbeste.” Bobbie Koster.
... Lees meerLees minder

Bekijk op Facebook

In 2018 heeft Fonds Stimulans onder meer van een 2-tal ondernemingen een mooie donatie mogen ontvangen.
Op de valreep van het jaar willen we deze beide ondernemingen hiervoor bedanken:
Rollepaal BV uit Dedemsvaart. Hun bijdrage aan ons fonds werd mede gemotiveerd omdat enkele van hun collega’s getroffen waren door Multiple Myeloom (ziekte van Kahler).
EJBioenergy BV uit Oploo, een leverancier van biomassa in de vergisting sector.
Wij danken de medewerkers van beide ondernemingen hartelijk voor hun bijdragen, die wij in zullen zetten voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Waldenstrom en Multiple Myeloom (ziekte van Kahler).
... Lees meerLees minder

Bekijk op Facebook

 

 

Dit bericht is geplaatst in Actueel. Bookmark de permalink.